Patient centraal met Curasoft

Nieuwe zorgkliniek wil een EPD met ziekenhuisfunctionaliteiten (en meer) en vindt dit in Curasoft

Bij het opstarten van een nieuwe zorgkliniek komt meer kijken dan het vinden van de juiste locatie en personeel. Een zorgsysteem dat ondersteuning biedt bij werkprocessen, informatiebehoefte en  dossiervorming is de basis van de zorgaanbieder, en het vinden van het juiste EPD is dan ook een essentieel onderdeel van de opstartfase. Veel nieuwe klinieken zijn gespecialiseerd en willen hun zorgpaden op een specifieke wijze inrichten. Curasoft biedt een compleet EPD dat met verschillende bouwstenen op maat gemaakt kan worden, zodat het past bij elke specialisatie. Daar hebben veel klinieken wel oren naar. Zo ook Tim Schreuder, Maag-Darm-Leverarts en oprichter van de startende zorginstelling Darm Centraal.

Gallbladder duct. anatomy of the pancreas, liver, duodenum and stomach. Detailed description

“Als Maag-Darm-Leverarts heb ik 15 jaar in verschillende ziekenhuizen gewerkt, en daar kwam ik uiteraard ook diverse EPD-systemen tegen. Veel daarvan waren uitgebreid, maar wel vrij statisch. Daar doe je als arts weinig tegen en ik ben natuurlijk geen IT-specialist. Als ondernemer én zorgaanbieder wilde ik een omgeving die gebruiksvriendelijk is en past bij mijn manier van werken. Tegelijkertijd wilde ik de functionaliteiten die ik gewend was, ik wilde er niet op achteruitgaan. Ook de veiligheid van de patiëntengegevens moest gewaarborgd zijn.

EPD met de benodigde functionaliteiten

Via een con-collega kwam ik terecht bij Curasoft. Dit is een online EPD, ik hoeft zelf geen updates en aanpassingen door te voeren, dat is al een zorg minder. Het systeem bestaat uit flexibele bouwstenen, waardoor er een betaalbare omgeving op maat gemaakt kon worden. Bovendien is het volledig en hoef ik dus geen extra pakketten bij te kopen. Het EPD bevat behandelplannen, verslaglegging, vragenlijsten en meetinstrumenten. Maar ook een agenda en financiële omgeving die gekoppeld is aan Vecozo.  Doordat wij de betaling uit handen kunnen nemen van onze cliënten, wordt onze zorg toegankelijker.”

Niet de klacht, maar de oorzaak is belangrijk

Een van de processen die voor Schreuder essentieel was, is het inrichten van de vragenlijsten. Darm Centraal werkt vanuit het principe van ‘functional medicine’. Hierbij wordt niet gekeken naar één klacht of symptoom, maar naar gehele verhaal, de volledige mens. Darm Centraal helpt cliënten door te zoeken naar de oorzaak van klachten, en benadert de symptomen op een holistische wijze. Dit vereist natuurlijk veel inzicht en uitgebreide vragenlijsten zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het behandelproces. “We helpen mensen met chronische klachten die niet terecht kunnen bij eerstelijnszorg. Om helder te krijgen wat de knelpunten in iemand leven zijn, maken we gebruik van vragenlijsten. We kijken naar voeding, beweging, relaties, stress en slaap. Vervolgens maken we rapportages en stellen diagnoses, dat wordt ook allemaal in Curasoft bijgehouden. Alle informatie wordt gestructureerd opgeslagen en is direct beschikbaar wanneer dat nodig is.”

Klant of client staat centraal

Schreuder ziet ook een overeenkomst tussen de werkmethodes van Darm Centraal en Curasoft. “Wij zien elke client als uniek persoon, met een eigen zorgvraag en behandelplan. En zo werd ik ook door het team van Curasoft benaderd. Er werd goed geluisterd naar mijn ideeën over het EPD, en bij vragen werd er snel gereageerd. Nu staat er een systeem dat precies past bij mijn behoefte, en wat aangepast kan worden als dat nodig is. In november 2022 gaat Darm Centraal van start, en ik heb, mede dankzij de goede en betrokken ondersteuning van Curasoft, er alle vertrouwen in dat de kliniek een groot succes wordt.”

Andere berichten

Delen op: