“Door Curasoft heb ik mijn leven weer terug”

Referentiecase Curasoft EPD en Echozorg

Echozorg is een zelfstandig behandelcentrum in Noord Holland voor orthopedie en pijngeneeskunde. Sinds de zomer van 2022 maken de tien medewerkers van Echozorg gebruik van Curasoft.

De kliniek heeft simpele, maar effectieve ‘unique selling points’. Het levert ‘Point of Care’ orthopedische zorg voor patiënten met laag complexe problemen. Het maken van beelden en behandelingen vindt zoveel mogelijk plaats in en rond de spreekkamer van de orthopedisch chirurg. Tijdens het spreekuur van de orthopedisch chirurg kan er ook direct een echo gemaakt worden. Bij de meeste patiënten wordt tijdens het eerste consult een diagnose gesteld en/of kan er een behandeling plaatsvinden. En dat werkt, want slechts 15% van de nieuwe patiënten komt terug voor een herhaalconsult.

‘Eerst Zien dan Behandelen’

Robert de Zoete, oprichter van Echozorg: “Ja, dat is natuurlijk een mooi motto, maar hoe maak je dat als relatief kleine kliniek waar? En hoe zorg je ervoor dat je backoffice efficiënt blijft lopen? Begin vorig jaar hadden we serieuze problemen. Dat kwam omdat het aantal patiënten dat naar Echozorg werd verwezen in de afgelopen drie jaar, was verviervoudigd. Helaas stond de ontwikkeling van de software die we toen gebruikten stil. Zo was er geen integratie met bijvoorbeeld Zorgdomein en Zorgmail, of een koppeling met een PACS of een boekhoudpakket. Maar er waren meer pijnpunten. Tijdens de spreekuren zat ik als echografist in vier verschillende systemen te werken,” vervolgt De Zoete. “Met als gevolg dat ik geen spreekuur kon overdragen aan een andere echografist of de orthopedisch chirurgen. En elke avond en elk weekend zat ik verrichtingen te controleren, dossiers bij te werken en behandelverslagen te maken. Dat waren vermoeiende dagen. Ik was vorig jaar dan ook heel blij dat Curasoft contact opnam om te bespreken hoe het met hun systeem beter kon.”

Radiologie integratie

De Zoete: “We hebben zelf echoapparatuur en hadden de wens dat deze beelden direct ook zichtbaar werden in het EPD. En aansluitend hebben we de behoefte om vanuit de Curasoft EPD werkomgeving beelden en verslagen te kunnen ontvangen van andere zorgverleners via Twinn.”

Dennis Vis, algemeen directeur bij Curasoft: “Wij hebben binnen Curasoft al Radiologie integratie voor klinieken met eigen PACS systemen, maar zien ook de groeiende behoefte bij kleine ZBC’s. Voor veel kleine ZBC’s is het veilig en toegankelijk beheren van beeldmateriaal een hele uitdaging. Ons doel is dan ook om een schaalbare en betaalbare online oplossing te bieden voor het opslaan van beeldmateriaal, gekoppeld met echoapparatuur. Wij zochten een launching customer die veel beeldmateriaal maakt en tegelijkertijd zelf geen PACS had. Echozorg bleek de perfecte partner en stelde zijn apparatuur voor de realisatie van de koppeling beschikbaar. De koppeling met de echoapparatuur is inmiddels gerealiseerd en de integratie met Twinn verwachten we tegen het einde van de zomer op te kunnen leveren”.

Financiële situatie flink verbeterd

De Zoete: “De eerste implementatie-fase van Curasoft duurde drie maanden. Vervolgens hebben we er nog een paar maanden aan gesleuteld om alles soepel te laten lopen, zodat we goed met het pakket konden werken én declareren.”

Vis: “Het overstappen naar en implementeren van een nieuw EPD is geen sinecure voor een ZBC. De Curasoft software is flexibel, maar je moet elkaar als bedrijf leren kennen en elkaars processen begrijpen als je de kracht ervan op maat wilt inrichten. In de samenwerking is dat goed gelukt. Zij hebben nu een krachtig en flexibel EPD in handen.”

De Zoete: “We zijn nu zeven maanden verder en er zijn veel zaken verbeterd. Het voordeel van Curasoft is dat het een webapplicatie is. Onze secretariaat-medewerkers loggen thuis of op de kliniek in. Onze administratieve en financiële processen lopen lekker. Ik kan wel zeggen dat mijn cashflow en mijn financiële situatie met sprongen zijn verbeterd dankzij het nieuwe EPD. Eindelijk heb ik mijn leven een beetje terug!”

Andere berichten

Delen op: