Keuzelijsten toevoegen aan formulier

Download als PDF

Keuzelijsten zijn lijsten die worden gebruikt wanneer er bij een vraag meerdere antwoorden mogelijk zijn.

Om een nieuwe keuzelijst toe te voegen, dient u (mits u de juiste rechten hebt) naar het menu-item ‘Procesdefinities > Keuzelijsten’ te gaan. Het standaard beheerscherm wordt geopend voor Keuzelijsten.

Wanneer u een bestaande keuzelijst selecteert, zijn er in het detailscherm in de onderste helft van het scherm twee tabbladen te zien, namelijk ‘Keuzelijst’ en ‘Keuzewaarden’. De tabblad ‘Keuzelijst’ bevat algemene informatie over de antwoordlijst. Het tabblad ‘Keuzewaarden’ bevat de daadwerkelijke antwoorden van de keuzelijst.

Nieuwe keuzelijst aanmaken

Om een nieuwe keuzelijst aan te maken, dient het tabblad ‘Keuzelijst’ geselecteerd te zijn en dient u op de Nieuw-knop onderin de knoppenbalk te klikken. Het standaard Nieuwscherm wordt geopend en nadat er is gekozen voor Geheel nieuw(e) Keuzelijst toevoegen en op volgende wordt geklikt, kan er een omschrijving/naam worden ingevoerd.

Nadat de naam is ingevoerd, klik je op volgende. Om meteen keuzewaarde aan de keuzelijst toe te voegen, kies je voor Koppel nieuwe Keuze waarde aan geselecteerde Keuzelijst.

Per keuze waarde die wordt toegevoegd, kun je de volgende velden vullen:

  • Volgorde – Deze bepaalt op welke volgorde deze keuzewaarde in de keuzelijst wordt getoond.
  • Waarde – Dit is de waarde (tekst) waarmee het antwoordveld wordt gevuld in het formulier. Dit kan één woord zijn of een hele tekst.
  • Description – Als je een hele tekst bij de Waarde hebt gevuld, kun je hier een korte omschrijving geven. Deze keuzewaarde wordt dan getoond bij het formulier en vervolgens wordt dan de tekst die bij Waarde is ingegeven, in het formulier geplaatst.

Dan heb je nog de mogelijkheid om velden te verbergen en een scoreberekening toe te voegen. Deze laatste is van belang bij keuzelijsten voor Klinimetrie vragenlijsten.

Los toevoegen antwoorden aan keuzelijsten

Om nieuwe items aan een bestaande keuzelijsten toe te voegen, dient het tabblad ‘Keuzewaarden’ van de betreffende antwoordlijst geselecteerd te zijn. Door nu op de Nieuw-knop onderin de knoppenbalk te klikken is het mogelijk om een nieuw item aan de geselecteerde keuzelijst toe te voegen.

Let er op dat de volgorde van de antwoorden van belang is bij het maken van antwoordlijsten. Dit is ook de volgorde waarin ze uiteindelijk getoond zullen worden in de formulieren.

Keuzelijsten toevoegen aan formulier

Om deze keuzelijst toe te voegen aan het Formulier, ga je via het menu Procesdefinities naar Formulieren. Zoek het juiste Formulier op en ga naar het tabblad Vragen. Zoek de juiste vraag op en klik op het Bewerken knopje. bewerken

Vervolgens kun je bij het veld Keuzelijst voor antwoorden zoeken op de juiste keuzelijst om deze te koppelen aan de vraag.

Bij Weergavetype kun je voor verschillende antwoordtypes. Bij een selectielijst krijg je bijvoorbeeld een uitklaplijst en bij multiple choice zie je alle waardes met een bolletje ervoor. Als je kiest voor Tekst (groot, groeit mee met inhoud) dan nog informatie aan het gekozen antwoord toevoegen.


Terug